jonge onderzoekers

Hoe de continenten over de aarde dreven

foto: De Jonge Onderzoekers

Sinds september 2014 werk ik als vrijwilliger voor (de Stichting) de Jonge Onderzoekers. Belangrijkste doelstelling is jongeren (van 8 tot 18 jaar) wegwijs te maken in wetenschap en techniek en te begeleiden bij het maken van dingen, zoals apparaten, en het zelf opzetten van een onderzoekje. De Stichting bestaat al sinds 1970 en werd opgericht door Jan Kommandeur (1929-2012), de professor waarvan ik, samen met mijn jaargenoten, in 1962 de grondbeginselen van de fysische scheikunde kreeg uitgelegd, in een knus collegezaaltje in het gebouw dat nu Het Paleis heet.

Yoghurt maken.

foto: De Jonge Onderzoekers

En van de afdelingen van 'De Jonge Onderzoekers' is het lab, zo groot als een bescheiden schoollokaal, het laboratorium voor natuurwetenschappen, dus natuurkunde, scheikunde, biologie en wie weet ook nog eens sterrenkunde. Mijn rol blijft vooral beperkt tot de biologie, en komt grotendeels neer op het geven van workshops over uiteenlopende onderwerpen: eten en gegeten worden, yoghurt maken, evolutie, camouflage, het nest van een wesp, enzovoorts.

Pennen snijden voor zelf gemaakte galappelinkt

foto: De Jonge Onderzoekers

Van 21 tot 30 augustus 2015 waren wij op het Groninger festival Noorderzon met de KijkDoeOntdekmuur: 8 panelen, elk van twee vierkante meter. Ik had er ntje onder mijn hoede, met als titel rijk/arm, licht/donker, droog/vochtig. Het laat zien hoe planten en dieren daarmee omgaan. Er waren plantjes op verschillende verdunningen van urine, en plantjes die tijdelijk in het donker hadden gestaan. En waren insecten (ook mieren in een kunstnest) en andere kleine beestjes die bijvoorbeeld van licht naar donker (of omgekeerd) konden worden gestuurd.

Mieren en vlinders in onze presentatie op Noorderzon

foto: De Jonge Onderzoekers

 

contact via e-mail: johan-van-rhijn@wxs.nl