thema's

futen

foto: Ken Billington

 

Mijn belangstelling gaat tegenwoordig vooral uit naar de thema's uit Darwins Dating Show: seksuele selectie, partnerkeus en de evolutie van broedzorg. Daar kan ik heel wat over vertellen. De hoofdrollen daarbij worden vervuld door kemphanen en kokmeeuwen. Mensen die aan de wieg hebben gestaan van deze ideeŽn, zoals Charles Darwin, Edmund Selous, Frederick Kirkman en modernere volgelingen, figureren in dat verhaal. Maar mensen zijn niet alleen de bedenkers van theorieŽn over seksuele selectie, ze zijn er - net als andere dieren - ook door gevormd. Dat zal ik graag beklemtonen.

bar in de Folies-BergŤre en vrouw met zandloperfiguur

schilderij uit 1881-1882 van …douard Manet (1832Ė1883)

 

 

wereldbevolking in miljarden (blauw) en de bevolking van Nederland (rood) in miljoenen in de geboortejaren van mijn betovergrootvader, overgrootvader, grootvader, vader, van mezelf en van mijn oudste zoon

Ik ga ook graag in op de thema's uit het boek 'Hoe rekbaar is onze planeet', zoals bevolkingsgroei, ecologische draagkracht, biodiversiteit en duurzaamheid. Accenten liggen daarbij op de kringlopen van stoffen via ecosystemen en op onze onverzadigbare energiebehoefte. Klimaatverandering hoort daar ook bij, maar niet als de bron van alle kwaad, eerder als een bijverschijnsel. Niettemin hou ik niet van doemscenario's. Ik zie diverse mogelijkheden om naderend onheil af te wenden. Daar moeten we dan wťl wat voor doen. 

Biochemische kringlopen in ecosystemen

gele pijl: alleen energie (van de zon)

rode pijlen: stoffen plus energie

blauwe pijl: alleen stoffen

Voor de liefhebbers praat ik graag over het onderzoek waarmee ik me heb beziggehouden, desgewenst alleen over kemphanen, want intussen ben ik weer helemaal bij op dat gebied. Als de entourage daartoe uitnodigt, wordt mijn verhaal gelardeerd met de poŽzie van Piet Paaltjens of Annie M.G. Schmidt. Zolang het geen corvee wordt, ben ik beschikbaar om lezingen te verzorgen.