jonge onderzoekers

Hoe de continenten over de aarde dreven

foto: De Jonge Onderzoekers

Tussen 2014 en 2018 was ik vrijwilliger voor (de Stichting) de Jonge Onderzoekers. Belangrijkste doelstelling is jongeren (van 8 tot 18 jaar) wegwijs te maken in wetenschap en techniek en te begeleiden bij het maken van dingen, zoals apparaten, en het zelf opzetten van een onderzoekje. De Stichting bestaat al sinds 1970 en werd opgericht door Jan Kommandeur (1929-2012), de professor waarvan ik, samen met mijn jaargenoten, in 1962 de grondbeginselen van de fysische scheikunde kreeg uitgelegd, in een knus collegezaaltje in het gebouw dat nu Het Paleis heet.

Yoghurt maken.

foto: De Jonge Onderzoekers

En van de afdelingen van 'De Jonge Onderzoekers' is het lab, zo groot als een bescheiden schoollokaal, het laboratorium voor natuurwetenschappen, dus natuurkunde, scheikunde, biologie en wie weet ook nog eens sterrenkunde. Mijn rol bleef vooral beperkt tot de biologie, en kwam grotendeels neer op het geven van workshops over uiteenlopende onderwerpen: eten en gegeten worden, yoghurt en kweeperenjam maken, evolutie (inclusief het struisvogelspel), camouflage, het nest van een wesp, enzovoorts.

Pennen snijden voor zelf gemaakte galappelinkt

foto: De Jonge Onderzoekers

De Jonge Onderzoekers dragen ook bij aan het Groninger festival Noorderzon. In 2015, bijvoorbeeld, maakten we een KijkDoeOntdekmuur. Van mij was daarin het paneel rijk/arm, licht/donker, droog/vochtig. Het laat zien hoe planten en dieren daarmee omgaan. Er waren plantjes op verschillende verdunningen van urine, en plantjes die tijdelijk in het donker hadden gestaan. Er waren ook insecten (waaronder mieren in een kunstnest) die van licht naar donker (of omgekeerd) konden worden gestuurd. In 2016 ging het over sensoren en konden kinderen in een wespenkop kruipen om door een wespenoog te kijken. In 2018 onderzochten we met de kinderen hoe mensen lopen en vonden we grote verschillen tussen mannen en vrouwen.

Mieren en vlinders in onze presentatie op Noorderzon

foto: De Jonge Onderzoekers

 

contact via e-mail: johan-van-rhijn@wxs.nl