waardering

foto: Open Universiteit, Heerlen

Het was - zoals deze foto al suggereert - een grote verrassing. In december 2007, een jaar voordat ik afzwaaide, sleepte ik als eerste aan de Open Universiteit de titel 'docent van het jaar' in de wacht. Men had me onder valse voorwendselen in Heerlen ontboden. Ik was met stomheid geslagen. Het was de beloning voor een breed scala aan activiteiten. 

Twee keer kreeg het onderwijsmateriaal waaraan ik meewerkte een onderscheiding. 

De eerste onderscheiding was voor een virtueel practicum diergedrag (bedacht en ontwikkeld door Willy Hols-Elders, Johan van Rhijn, Margriet Westerterp-Plantenga, Paul Kischner & Willibrord Huisman). Het ging om een programma dat was vastgelegd op de voorloper van onze huidige DVD: laserdisks met een diameter van dertig centimeter, die via een computer moesten worden afgespeeld. Ik was verantwoordelijk voor de inhoud. Dat interactieve videoprogramma kreeg in 1988 de Sony Interactive Video Award. 

De tweede onderscheiding was voor een internetspel over de stofwisseling van planten en dieren (bedacht en ontwikkeld door Thijs Lopes Cardozo, Rietje van Dam-Mieras, Jeroen Berkhout, Ton Huynen, Rinus van Herpen, Johan van Rhijn & Caspaar Bijleveld). Centraal daarbij stonden de biochemische (en energetische) processen bij de opbouw en afbraak van organische moleculen. Ik had daarvoor de teksten samengesteld met wetenschappelijke achtergronden. Dit 'Metabolaspel' kreeg de 'Multimedia course Award for OpenCourseWare Excellence 2011' van het Open Courseware Consortium in Boston.

 

contact via e-mail: johan-van-rhijn@wxs.nl