Geleerd bedrog

Een roman (mijn eerste) met satirische en thrillerachtige elementen (maar zonder moorden of lijken) over een geraffineerd geval van fraude in de wetenschap. Kenners zullen ongetwijfeld plekjes in en om Groningen herkennen en ook de perikelen die de universiteit aldaar zich op de hals haalde met plannen voor een gigantisch internationaal project. 'Geleerd bedrog' is verzonnen, maar wel ingegeven door eigen waarnemingen en research.

Het boek is te koop via webwinkels zoals
bol.com voor € 20. Het duurt ongeveer een week voordat je het in huis hebt, want het wordt pas gedrukt nadat de bestelling binnen is. Het is ook voor € 3,50 als e-book te downloaden via kobo.com/nl/nl en andere webwinkels.

Op een universiteit, die nauw wil samenwerken met een buitenlandse universiteit, wordt een belangrijke wetenschappelijke doorbraak geboekt. De gegevens zijn echter vervalst. Was die doorbraak een 'smeermiddel' voor deze internationale samenwerking?

Een gevierd top-onderzoeker, hét visitekaartje van de universiteit, gaat in de fout. Hij vervalst zijn data, plagieert en claimt een revolutionaire ontdekking. Het publiek én de wetenschappelijke wereld trappen erin en bejubelen hem. Het bedrog is gepleegd onder druk van de decaan van zijn faculteit, een ‘femme fatale’, waarmee deze onderzoeker een geheime relatie heeft. Een leraar vertrouwt het zaakje niet en wordt de spin in het web van een bont gezelschap van informanten in een opzienbarende speurtocht. Aanvankelijk verloopt die tocht amateuristisch en hilarisch, maar gaandeweg professioneler. De speurder ervaart het gesloten bolwerk van de universiteit, maar trekt toch enkele beerputten open. Verder ontdekt hij de belangrijkste drijfveer voor het bedrog: het plan van de universiteit om heel nauw met een Zuid-Koreaanse universiteit samen te werken. De ontmaskering van de top-onderzoeker én de decaan vormen de apotheose.

'Geleerd bedrog' (224 pagina's, ISBN: 9789402187366) is gepubliceerd via het selfpublishingplatform
Brave New Books.
English Start Nieuws Bezigheden Geschriften