de Enne Jans Heerd op Maarhuizen

Zoon Gijs en schoondochter Mayke Zandstra willen deze heerd een tweede leven geven. Nadere informatie daarover is te vinden op ennejansheerd.nl

De Enne Jans Heerd is een boerderij op de Groningse wierde Maarhuizen met een oud kerkhofje in de voortuin. Dit boek gaat over de geschiedenis van deze monumenten, de bewoners, hun bezigheden en over het landschap.

Dit boek staat aan de vooravond van een nieuw begin voor de Enne Jans Heerd op Maarhuizen, een historische boerderij van Staatsbosbeheer. Het verhaal van Maarhuizen krijgt een nieuw hoofdstuk.

De Heerd is een plek die het verdient om gedeeld te worden met het publiek. Gijs en Mayke ontwikkelen de heerd tot een plek waar je natuur en cultuur kunt beleven, om kort of lang te verblijven, een plek die inspireert, waar iets te ontdekken valt, waar het leuk is, waar je kan ronddwalen en kan opladen.

Het verhaal over de heerd begint in het jaar nul. Noordwestelijk van waar nu het Groningse Winsum ligt, werd in de loop van eeuwen een wierde opgeworpen in het Hunzedal. Daar ontstond de nederzetting Maarhuizen. Het was een veilige plek bij hoog water. Vijfhonderd jaar lang stond er zelfs een kerk.

De oudste delen van de Enne Jans Heerd zijn van rond 1600. De heerd tekent het historische landschap, waarvan talloze sporen bewaard zijn gebleven.

Het boek is geïllustreerd met schitterende foto's van Harry Cock. Ook zijn een paar drone-foto's van Mark Schuurman opgenomen. Voor de omslag gebruikten we een foto van een schilderij van de heerd uit 1962, van Johan Dijkstra, één van 'De Ploeg' schilders. Theo Spek, hoogleraar landschapgeschiedenis, schreef een voorwoord. Vormgever Maartje ter Veen van Studio MARCHA! maakte een kunstwerk van het geheel. Op 17 mei 2019 werd het eerste exemplaar op Maarhuizen aangeboden aan de (sinds begin 2021) al 90 jarige laatste boer op deze heerd - Duurt de Vries.

Het is boek te koop via de heerd. Nadere informatie op
ennejansheerd.nl . De allerbeste optie is om de heerd te bezoeken en het ter plekke aan te schaffen. Dat kan tijdens evenementen die er plaatsvinden. Raadpleeg daarvoor ook de website.

'De Enne Jans Heerd op Maarhuizen' (100 pagina's in kleur, formaat 135×215 mm, ISBN: 9789402191714) is gepubliceerd via het self-publishing-platform Brave New Books. Bestellen kan ook door een mailtje te sturen met je naam en adres naar
hallo@ennejansheerd.nl . Het boek kost € 20,50.

Goed en wel, toen het boek al gedrukt was, doken er een stel interessante topografische luchtfoto's op (met dank aan Wilfred de Bruin, tot voor kort de bewoner van Maarhuizen 1, én met dank aan het Kadaster die dit materiaal beheert). De oudste foto is uit de zomer van 1933 en toont hoe een deel van de wierde werd afgegraven. Details daarover vind je in een pdf bestand als aanvulling op het boek.
English Start Nieuws Bezigheden Geschriften

Kerkhof met de heerd op de achtergrond - foto: Harry Cock.


Maarhuizen op de kaart van 1925 - CC-BY Kadaster 2015.


De Enne Jans Heerd op de wierde - foto: Harry Cock.


Entree van het voorhuis - foto: Harry Cock.


Duurt de Vries ontvangt het eerste exemplaar.